2012. március 6., kedd

Társulat

Az egyforma, egybefüggő virágtenger mindig szép. Egy-egy virág is lehet szép. Azt már állítólag nehezebb elérni, hogy különböző virágok egymás mellett is jól mutassanak, kiemeljék egymást. Szín, habitus, miegymás. A kép kaotikusnak tűnhet, talán mert tényleg az. De nekem éppen ezért tetszik. Egy tavaszi erdő mélyére emlékeztet. Kár, hogy vadon nem nőnek ilyen szép virágok Magyarországon.


Ha a képen szereplő színösszeállítást tudományosan elemezzük, akkor beszélhetünk kontrasztról (piros tulipánok a zöld háttérben, sárga és lila virágok...), hideg-meleg színek együtt szerepeltetéséről (meleg lila, hideg kék, tűzpiros és halvány, szinte rideg sárgás-fehér szirmok, a meleg-sárga mellett).
A formákról elmondható, hogy a hangsúlyos alapszínek (a sárga és a piros) nagy méretben, az ezeket oldó lila és kék foltok apró virágok képében jelenik meg. A tervezés tehát tökéletes, de nem is várhatunk mást egy Kertészeti Egyetem kertjében, ugyebár.
Nem nagyon tudom elképzelni, hogy lehetne olyan virágágyat tervezni, ami nem szép. Ha ápolt, jól fenntartott, és a virágzási idők össze vannak hangolva valamennyire, akkor a növények mindenképpen csak emelik egymás díszítőértékét. De ezt senki ne hangoztassa a kert- és szabadtérépítés szigorlaton. A színeket és formákat alaposan meg kell tervezni, végiggondolni, az árnyalatokat összehangolni, napjárásnak, kitettségnek megfelelően elhelyezni...

1 megjegyzés:

  1. Milyen szép tudományos cikk. Én sem gondolom, hogy túl kellene tervezni ezeket, a legtöbb növény úgyis szépen mutat, ha meg egyszerre virágoznak, akkor az még jobb. De mivel én az összes tavaszi hagymást imádom, ezért ezekkel nagyon nem lehet nálam melléfogni. Pláne nagy tömegben, mindig ámulatba ejtenek, de egyesével is, mint az előző mini-nárcisz.

    VálaszTörlés