2012. február 7., kedd

Minek öltöztél be? Mert farsang van.

A fenti hatalmas poén alsó tagozatos koromból származik. Nálunk úgy zajlott a farsang, hogy egyenként átvonultunk a városi művelődési ház színpadán, forogtunk egyet a szülőkből álló közönségnek, miközben az egyik tanárnéni mikrofont tartott elénk és minden egyes gyereknek feltette a kérdést: "Minek öltöztél be?". A gyerekek pedig fegyelmezetten és - többnyire - félénken válaszolgattak. A címben szereplő viccet senkinek nem volt bátorsága elsütni, csak itthon poénkodtunk mindig, amikor végignéztük a farsangról készült videófelvételt, amit az iskolában lehetett megrendelni. És meg is rendeltük minden évben :)) És képesek voltunk végignézni többször is. Pedig rengeteg unalmas és egyforma jelmez volt rendszerint. A legfantáziátlanabbnak a szellemeket találtam, akik magukra terítettek egy fehér lepedőt és vágtak két lyukat a szemüknél. Aki nem szellemnek öltözött, az nagy valószínűséggel királylány, menyasszony vagy cowboy volt. Ahány cowboy, annyiféle kiejtés :D :D Na jó, azért nem egészen, mert a legtöbben "kovboj"-nak hívták magukat, de akadtak egyéb "dialektus"-ban beszélő fiúcskák is.
Az előbb említetteknél valamivel kisebb számban képviseltették magukat a bohócok. Őket nem tartottam unalmasnak, mert viccesebbnél viccesebb, színesebbnél színesebb kosztümökben és sminkekkel jelentek meg. Egyszer én is voltam bohóc, egész pontosan zenebohóc. Volt párom is, az egyik zeneiskolás társam. A bohócruhánkra kartonból kivágott hangjegyeket ragasztottunk és magunkra aggattuk az összes, háztartásunkban megtalálható tárgyat, amivel zajt lehetett csapni. És műsort is adtunk! Eljátszottuk furulyán az "Itt a farsang áll a bál" című örökzöld slágert. Ebből a régesrégi korból csak papírképek maradtak fenn, ezért egy másik bohócot mutatok most be Nektek:


Ő egy marcipánból és cukormasszából készült bohóc. Nekem jobban tetszenek az egyberuhás-galléros-pompomos, udvari bolondhoz hasonló egyedek, de a modern kori bohócnak pont így "kell" kinéznie, szerintem - pöttyös, csíkos, kockás, tarkabarka, pirosorrú és vigyori.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése